Уладзімір Караткевіч
31 сакавіка1982Уладзімір Караткевічwrote in his diary:
Сёння сонца адзначыла апошні ў сакавіку дзень. Раніцай было тры градусы цеплыні, зараз, у 14 г., – 6. Паўсюль блытаныя, ламаныя цені. У самых зацененых, самых зацішных кутках або каля тых месцаў, дзе ўзімку часцей чысцілі і накідалі вялізныя снежныя дзюны (наўскос праз сквер ад праспекта да будынка, дзе «Маладосць», напрыклад), – капае, сыходзіць вадою і парай апошні снег. Апошні зімні снег. Могуць быць яшчэ і вялізныя, бо гэты год «планетнага параду» можа паднесці яшчэ чорт ведае якія падарункі (быў раз у Кіеве завал снягоў на маладыя лопасці-лопухі каштанавых лісцяў, пасля першага мая ўжо), але гэта будуць ужо «веснія» снягі. Ад адной назвы нібыта не так і страшна, хаця гэтыя «назвы» могуць зрабіць, што дзеці застануцца без лішняга яблыка, а дарослыя…Сёння прыслалі, урэшце, план Мсціслава. Паглядзеў на ўсё гэта… А ці не махнуць мне сапраўды туды. Ды не, чорта з два. Спачатку вычытаць «Маці ўрагану», звезці ў Віцебск і здаць. А пасля хоць трохі пра Мсціслаў, хоць разгорнуты план кнігі зрабіць. А тым часам пройдзе там вясна вады і вада зеляніны. А я адну п’есу скончыў на пачатку восені, другую – на сыходзе зімы. А ўсю зіму, самыя рабочыя месяцы, займаўся лухтой, выручаючы іншых. За паўгода восені і зімы, самага рабочага часу, – 2 нікчэмныя эсэ, некалькі вершаў, некалькі перакладаў, безліч ідыёцкіх рэцэнзій, водгукаў і г. д.More
Быць шафёрам любата, яшчэ лепш – пілотам. А літаратарам?
Быць шафёрам любата, яшчэ лепш – пілотам. А літаратарам?
Як стаць пісьменніцай ці пісьменнікам? Нават калі атрымаецца адвучыцца ў літаратурным інстытуце або скончыць курс па creative writing, куды пасля  дасылаць сваё рэзюмэ? Дзе літаратарам узяць добры, стабільны прыбытак, соцпакет і пуцёўку ў санаторый? Розныя гістарычныя ўмовы давалі розныя адказы на гэтае пытанне, і літаратурнае рамяство то падпарадкоўвалася законам рынку, то цалкам трапляла пад кантроль дзяржавы, а то і спрабавала ўседзець на абодвух крэслах, ці, хутчэй, недзе ў загадкавай прасторы паміж імі. Класічныя «нармальныя» заняткі для пісьменніка, якія і ў працоўную кніжку запісаць не сорамна, – рэдактарская праца, пераклады, настаўніцтва. Але нярэдка здаралася (і ўсё яшчэ здараецца) так, што жыццё робіць нечаканы паварот і апроч пяра або клавіятуры пісьменніцкім рукам даводзіцца брацца за іншыя прылады працы. Мы сабралі для вас некалькі літаратурных біяграфій, якія паказваюць, што ў рэшце рэшт магчыма ўсё.
Lizaveta Wunderwald
Read the article
Main locations: Minsk
Смакі габрэйскага Менска
Смакі габрэйскага Менска
У кнізе «Самы цымус. Смакі і водары беларуска-габрэйскай кухні», якая выйшла ў выдевецтве Gutenberg Publisher, Алесь Белы расказвае пра стравы, што аб'ядноўваюць два народы і падае шматлікія рэцэпты, з любоўю праілюстраваныя Юрыем Таўбкіным. Тут і крупнік, і фаршмак, і гефілтэ фіш, і бабка, і дранікі-латкес. Гэта кніга — чарговы доказ таго, што паэзія і кулінарыя непарыўна звязаныя, бо гаворка тут ідзе не толькі і не столькі пра ежу, колькі пра гістарычныя і сямейныя анекдоты, байкі, вершы, песні і ўсё тое, што яднае людзей і разам з кухняй складае нашу культуру. Разам з выдавецтвам Gutenberg Publisher публікуем урыўкі, прысвечаныя Мінску, дзе вы можаце даведацца пра селядцоў, якія былі ўвекавечаны Вінцэнтам Дуніным-Марцінкевічам, а таксама пра салодкае печыва ды горкую гісторыю мінскага паэта Майсея Тэйфа.
Read the article