21 ліпеня 1982, Іван Шамякін | Wir.by

21 ліпеня 1982

Іван Шамякін

Іван Шамякін

У галодны 1933 год бацька выменяў на бульбу ў цыганоў жарабя i зарэзаў яго, каб падтрымаць дзяцей. Маці сыходзіла з хаты, калі бацька варыў гэтае мяса, дарэчы, надзіва смачнае. Дагэтуль помню смак яго. Хіба таму, што галодныя былі? А пасля вайны бацькапрывозіў ca Злынкі ці Добруша кілбасу i знарок жартаваў: «Конская».

«Няхай сабе i конская, абы смачная»,— адказвала маці.

Чым пах дарэвалюцыйны Мінск?
Чым пах дарэвалюцыйны Мінск?
Мінск (або ўсё ж такі Менск?) — горад з дваістай, няўлоўнай сутнасцю, бо яго аблічча пастаянна змяняецца: яго руйнавалі, перабудоўвалі, перадавалі з рук у рукі, ён гаварыў на самых розных мовах. Чалавек з ХІХ стагоддзя, апынуўшыся тут і цяпер, з цяжкасцю пазнаў бы Мінск, а нашы сучаснікі згубіліся б у горадзе канца ХІХ стагоддзя. У гэтым артыкуле паспрабуем перанесціся ў часе ды ўявіць сабе карціну дарэвалюцыйнага губернскага горада Менска з дапамогай самага моцнага каталізатара ўспамінаў — пахаў.
Кацярына Парыжаская
Чытаць артыкул